ciasto

Kilka dni temu media obiegła informacja o osobach, które zaraziły się salmonellą po zjedzeniu ciasta w znanej warszawskiej kawiarni. Do szpitala trafiło kilkanaście osób.

Celem Green Caffe Nero jest oferowanie najlepszej kawy i najlepszego jedzenia. Niestety tym razem coś zawiodło i wielu naszych klientów zatruło się, jedząc w naszych kawiarniach ciasta z kremem. Jest nam z tego powodu bardzo przykro i bardzo przepraszamy. Staramy się cały czas ustalić, co było przyczyną tego, co się stało- powiedział Adam Ringer, prezes sieci Green Caffe Nero w wystąpeiniu, które trafiło na fanpage firmy.

Według prezesa bakterie trafiły do Green Caffe Nero z partiami półproduktów, z których w piekarni są wytwarzane wypieki.

Dodatkowym czynnikiem był też panujący w Warszawie w tych dniach upał. Prezes Green Caffe Nero dodał również, że firma jest w stałym kontakcie telefonicznym z osobami, które się zatruły i obiecuje adekwatne rekompensaty wszystkim poszkodowanym.

Z danych Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Warszawie można wywnioskować, że do 5 czerwca zgłoszono ogółem 31 zachorowań, które spowodowane były zjedzeniem ciast w kawiarniach Green Caffe Nero w Warszawie. 17 osób przebywa w szpitalu.

„Wstępne wyniki badań u hospitalizowanych wskazują na bakterię salmonella z grupy D. Wśród osób przebywających w szpitalu znajduje się 2 dzieci” – informuje Joanna Narożniak, rzecznik prasowy Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie.

Wspomina również o tym, że podejrzanym i wskazanym przez osoby zatrute nośnikiem zakażenia były trzy rodzaje ciast z kremem: tort bezowy, chałwowe, ciasto „zielony mech”)

https://www.facebook.com/greencoffeepl/videos/1942072165823089/?brand_redir=246101668808703

Źródło wypowiedzi: www.facebook.com/greencoffeepl/