Sposób podania

Pani domu, która przygotowuje talerze powinna pamiętać o tym, aby był on ładnie przyozdobiony. Zanim potrawy zostaną podane powinny one kusić swoim wyglądem, zapachem oraz wzbudzać apetyt. Jest mnóstwo sposobów, dzięki którym można ładnie ozdobić potrawę by posiadła ona estetyczny wygląd. W tym celu możemy posłużyć się kilkoma listami sałaty, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, marchewką nadając potrawie kolorystykę i zapach ogrodu. Oczywiście jest to czasochłonne, ale za to nasi goście poczują się mile zaskoczeni.

Jeśli liczba gości jest pokaźna, to pamiętajmy o tym, aby uniknąć długiego oczekiwania na danie. Zróbmy tak, aby czas pomiędzy podaniem dania pierwszej osobie a podaniem dania drugiej osobie był możliwie jak najkrótszy. Można tego uniknąć podczas noszenia większej ilości talerzy na przykład po dwa, trzy, a nawet cztery talerze. Nie jest to jednak takie proste zadanie, wymaga ono dużej zręczności. Najpierw jednak trzeba to przećwiczyć, aby uniknąć upuszczenia talerza na oczach gości.

Ułóżmy na talerzu wszystko tak, aby się zgrywało się to w jedną całość. Główny element dania umieśćmy na talerzu tak, aby przy podaniu gość nie musiał obracać talerza by się do niego dostać. Pamiętajmy także o innych potrawach, tak więc nie przepełniajmy przesadnie talerza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj