Sztućce

Po lewej stronie najdalej talerza znajduje się miejsce dla widelca do przystawek, następnie widelec do ryby oraz duży widelec. Po prawej stronie będzie leżała łyżka do zupy, czy też do sosu. Następnie nóż do ryby i nóż do mięsa. Nad talerzem znajduje się nóż do sera z ostrzem skierowanym w stronę talerza oraz rękojeścią po prawej stronie. Powyżej noża widelec do sera z rękojeścią po lewej stronie i łyżka do przystawek. Duże sztućce leżą przy dolnym brzegu dużego talerza.

Trzymając sztućce należy pamiętać o tym, aby trzymać je po środku rękojeści. Nie kierujmy sztućców w stronę innych osób, gdyż można kogoś skaleczyć. Nóż trzymamy w prawej ręce z wyprostowanym palcem wskazującym tak, aby się nam łatwiej kroiło. Widelec trzymamy w lewej ręce i chwytamy nim kawałki jedzenia. Pod żadnym pozorem nie robimy tego nożem oraz nie wkładamy noża do ust, czy też nie posługujemy się nim jak wykałaczką. Unosimy lekko łokieć i dojeżdżamy widelcem do ust, nie odwrotnie. Porcje tniemy nożem na kawałki, co ma na celu ułatwić nam gryzienie pokarmu. Podczas przeżuwania jedzenia nie otwieramy ust oraz nie rozmawiamy.

Gdy już skończymy jeść odkładamy sztućce na specjalnej podkładce. Jeśli takowej nie ma, to składamy nóż i widelec równolegle na talerzu. Nóż nad widelcem ostrzem skierowanym do wnętrza talerza. Widelec również skierowany ostrzem do wnętrza talerza.


Paweł Kaczmarek
 

 

 

50

Copyright 2017  ©  mBrokers.pl