By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami
Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.
Zespół prof. Jane Ogden z Uniwersytetu Surrey zebrał grupę 80 ochotników. Poproszono...
Psom współczujemy bardziej niż ludziom
Właściciele psów często mówią, że wolą psy od ludzi. Wyniki badań opublikowanych w piśmie Society & Animals pokazują, że mamy głęboko zakorzenioną sympatię do...
Nieprawidłowości dotyczące glikolizy prowadzą do alzheimera?
Po raz pierwszy natrafiono na powiązania między nieprawidłowościami metabolizmu glukozy w mózgu i liczebnością/wielkością blaszek beta-amyloidu i splątków neurofibrylarnych, a także początkiem choroby Alzheimera...
Zbadano, jakie emocje wywołują różne alkohole
Różne alkohole wywołują odmienne reakcje emocjonalne. Z agresją najczęściej kojarzone są alkohole wysokoprocentowe.
Autorzy publikacji z pisma BMJ Open analizowali odpowiedzi udzielone przez ludzi w...
Poczucie szczęścia zależy od zamożności
Ludzie zamożni częściej doświadczają pozytywnych emocji skoncentrowanych na sobie samym, podczas gdy osoby mniej zamożne czerpią więcej szczęścia z relacji z innymi ludźmi i...
Co w diecie służy nastrojowi młodszych i starszych dorosłych?
Nasz nastrój zależy od tego, co jemy. To, co służy dobremu humorowi młodszych, niekoniecznie pomaga jednak starszym.
Prof. Lina Begdache z Binghamton University przeprowadziła anonimowe...
W starszym wieku możemy wiele się nauczyć
Każdy z nas wielokrotnie słyszał, że w późniejszym wieku już nie można nauczyć się wielu rzeczy. Nasze mózgi mają ponoć nie przyswajać pewnych wiadomości....
Tradycyjny psychodelik pomoże w walce z depresją?
Pierwsze randomizowane testy halucynogenu ayahuasca wykazały, że może on pomagać ludziom z ciężką niepoddającą się leczeniu depresją. Ayahuasca jest od setek lat wykorzystywana przez...