12 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie ma wątpliwości, że czekolada jest najpopularniejszym wyrobem cukierniczym na świecie. Każda: gorzka, deserowa, biała, mleczna, z dodatkami lub bez pomimo, że zaliczana jest do produktów wysokokalorycznych ma swoich zwolenników.
Kto nie uwielbia czekolady? Prawdopodobnie każdy z nas próbował jej wielokrotnie pod różną postacią. Ciasteczka, lody czekoladowe, praliny, musy, batoniki, krem czekoladowy, ciasto czekoladowe- tyle możliwości, co jej miłośników. Czekoladowe wyroby spotkamy pod postacią kilku tysięcy produktów, a ich liczba stale rośnie.
Świętując Dzień Czekolady warto wspomnieć o rekordzie Guinnessa związanym z tym słodkim przysmakiem. Otóż 11 kwietnia 2015 roku w chorwackim Splicie ustanowiono rekord na największą tabliczkę czekolady na świecie. Do jej wykonania potrzebnych było ponad 800 kilogramów gorzkiej czekolady,a powierzchnia zajęła 102,43 metrów kwadratowych.
Ciekawostką jest również to, że pierwsza tabliczka czekolady powstała w Niemczech i udowodniono, że w odpowiednich ilościach może mieć dobry wpływ na zdrowie. Chodzi nie tylko o poprawienie humoru, ale przede wszystkim o przygotowanie naszego mózgu do odpowiedniej pracy. Nieważne czy jest biała, gorzka, z nadzieniem czy z bakaliami, każda znakomicie poprawia nastrój i dodaje energii. W małych i kontrolowanych ilościach jest wskazana. Także nie odmawiajmy sobie dziś tej słodkiej przyjemności,bo „jeden” kawałek w Dzień Czekolady nikomu nie zaszkodzi. Smacznego!