Dobrym zwyczajem jest, aby gospodyni zdjęła fartuszek zanim przyjdą goście, należy również pamiętać, że obdzielanie przybyłych gości kapciami jest nieeleganckie. Wchodzącym gościom powinno pomóc się rozebrać, a tym którzy są u nas pierwszy raz pokazać, gdzie znajduje się łazienka.

Trzeba pamiętać, aby przedstawić sobie tych, którzy się nie znają, następnie zaprosić gości do stołu i wskazać miejsca. Z zasady goście powinni przy stole siedzieć na przemian: mężczyzna, kobieta, mężczyzna. Można również przy większej liczbie gości umieścić wizytówki na stole. Warto zadbać o wspólny kąt do palenia, gdyż palenie nie powinno się odbywać przy stole.

Dobrym zwyczajem jest również wzniesienie toastu za zdrowie gości, ale to obowiązkiem gospodarzy jest zadbanie o ich trzeźwość i co za tym idzie o to, żeby nie prowadzili oni samochodu po spożyciu alkoholu. Nieestetyczne jest natrętne zachęcanie gości do jedzenia oraz naleganie, aby goście zostali, kiedy właśnie chcą wyjść. Obowiązkiem gospodyni jest pilnowanie, aby na stole niczego nie brakowało oraz dbanie o wygląd stołu, powinna ona w porę usunąć brudne naczynia ze stołu. Nie należy dopuścić do tego, aby goście zostali sami, więc gdy jedno z gospodarzy wychodzi do kuchni, drugie musi pozostać z gośćmi. Wychodzącym już gościom dobrze jest pomóc ubrać się, a przed wyjściem podziękować za przybycie.

Również podczas przygotowań i przy podawaniu posiłków obowiązują nas pewne zwyczaje. Planując menu powinniśmy kierować się obowiązującą kolejnością: przystawka, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser, kawa. Tak więc nie powinno podawać się dania z ryby po daniu z mięsa, a serów przed zupą. Należy pamiętać, że przyjęcie przygotowane ponad stan, zbyt bogato nie daje dobrego świadectwa o naszej gospodarności, bo to przecież nie liczba talerzy na stole świadczy o naszej życzliwości i przyjaźni. Najlepiej jest gdy owoce podamy gościom całkowicie przygotowane do jedzenia, obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone. Tak przygotowane owoce ułatwią gościom łatwe i wygodne ich zjedzenie, a przy tym nie popsują estetycznych wrażeń innych gości. Dobrym zwyczajem jest odpowiednie podawanie potraw. Z prawej strony podaje się zupy i dania wyporcjowane oraz nalewa napoje i zbiera brudne naczynia, a z lewej potrawy do nakładania z półmiska i czyste talerze.


Daniela Kaczmarek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj