Home Psychologia Pracownicy nie lubią jeść śniadań samotnie na home office. Wyniki badania

Pracownicy nie lubią jeść śniadań samotnie na home office. Wyniki badania

sniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, 46% pracowników z powodu zbyt późnego jedzenia już od rana pracuje mniej efektywnie, a 6% nie spożywa drugiego śniadania wcale. Skutkiem jest obniżenie koncentracji i brak produktywności. Dodatkowo brak relacji społecznych, komunikacji i izolacja, w znacznym stopniu wpływają obecnie negatywnie na kondycję psychiczną, dlatego pracownicy chcą coraz częściej jadać śniadania wspólnie online.

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Wonderful Pistachios w Wielkiej Brytanii, co druga osoba przed pandemią jadała śniadania i obiady za biurkiem, a co 10. spożywała tam trzy posiłki. Sytuacja w Polsce wyglądała zapewne podobnie. A zatem miliony pracowników biurowych każdego dnia jadały w pracy śniadania, obiady, a czasem nawet kolację. W okresie pandemii na pewno się to nasiliło. Dlatego pracodawcy dostrzegli potencjał w budowaniu relacji firmowych właśnie podczas wspólnych posiłków, kiedy pracownicy odczuwają coraz większą potrzebę integracji.

Jak wynika z raportu Activy „Przyszłość wellbeingu i benefitów pracowniczych” aż 71,1% pracowników uważa, że podczas pandemii w firmie zmniejszyła się integracja pracowników, a wśród nich 59,4% deklaruje, że potrzebuje integracji z innymi pracownikami w nowej rzeczywistości.

Zauważyliśmy, że pracodawcy poszukują obecnie sposobów, aby zintegrować zespół, któremu coraz mocniej doskwiera samotność. W nowych czasach alternatywą do wspólnych posiłków firmowych czy wyjść integracyjnych mogą być właśnie firmowe śniadania na home office. Widzimy, że takie propozycje to skuteczne rozwiązania, które stwarzają poczucie wspólnoty i mogą poprawić nastrój. Wspólne posiłki cementują więzi międzyludzkie, jak żadna inna aktywność. – mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.

Śniadania odgrywają również ważną rolę w utrzymaniu efektywności w pracy. Pozwalają osiągnąć optymalny poziom energii do efektywnej pracy mózgu. Zaplanowane, dobrze skomponowane śniadanie zapobiega niekontrolowanemu podjadaniu słodyczy i słonych przekąsek, które poprzez wahania poziomu stężenia glukozy we krwi zaburzają koncentrację. Jak pokazują wyniki badania „Nawyki żywieniowe pracujących Polaków” firmy Dailyfruits, tylko 3% pracowników miało zapewnione śniadanie od pracodawcy. W pracy stacjonarnej Polacy najczęściej odżywiali się dość monotonnie , podczas pandemii, ze względu na pracę w domu potencjał o zadbanie o zdrowie i zróżnicowane posiłki znacznie się zwiększył.

Zła kompozycja posiłków i nieregularne ich spożywanie, nadużywanie słodyczy to obszary, w których poprawie pracodawca mógł wesprzeć pracowników dając szansę na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych. Coraz częstszą praktyką było na przykład zastępowanie automatów ze słodyczami na zdrowe przekąski typu owoce, warzywa i orzechy. Obecnie oprócz tego, że pracodawca może również wysyłać skrzynki ze zdrowymi produktami na home office coraz częściej organizuje również pracownikom śniadania online, aby zadbać w naturalny sposób o ich integrację między zespołami i poprawić kondycję psychiczną podczas izolacji.

Wspólne śniadania online mogą zastąpić namiastkę przerwy na kawę w pracy. Takie rozpoczęcie dnia w postaci nieformalnego spotkania towarzyskiego, podczas którego prowadzi się niezobowiązujące rozmowy powoduje, że jesteśmy bardziej zadowoleni i zrelaksowani, mamy lepsze pomysły i szybciej rozwiązujemy problemy. Warto z nich korzystać i spędzać ten czas razem, na rozmowie i integracji, której obecnie wszyscy potrzebujemy. Badania pokazują, że wspólne spożywanie posiłku wzmacnia więzi międzyludzkie i buduje wzajemne zaufanie w pracy.

*Brytyjskie badanie przeprowadzone przez firmę Wonderful Pistachios

*Activy. Raport 2020 „Przyszłość wellbeingu i benefitów pracowniczych”

*Badanie „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” zostało zrealizowane w formie ankiety przez firmę Dailyfruits na próbie 1055 pracujących respondentów w wieku od 18 do 65 lat

Źródło: innovationpr.pl

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version